Lärare


Helena Algesten (Johannes Petri, Borgvalla)

Helena är utbildad sångerska och sångpedagog vid Musikhögskolan i Stockholm samt Operastudio-67 vid Kulturama.
Hon har studerat ”Musik och rörelse med barn i förskoleåldern” samt ”Skapande dans” vid SMI i Stockholm.
Helena har deltagit i Master Classes med bl.a. Loa Falkman, Matti Hirvonen, Emma Kirkby och Elisabeth Söderström. Helena har gedigen arbetslivserfarenhet som solosångerska. Hon har varit sopran i Eric Ericsons kammarkör (1991-94) och Radiokören (1995-2001) med omfattande turnéverksamhet och skivinspelningar. Helena sjunger i Adolf Fredriks Vokalensemble med professor Anders Eby och ingår i Eric Ericsons kammarkörs vikariepool.

Helena är sångpedagog vid Östermalms Musik & Kulturskola sedan januari 2009.
 Musikalledare för barn och ungdomar (6- 15 år) vid À la Carte Teatern i Huddinge sedan 2001. Hon är flitigt anlitad som solist och körsångerska i olika konsertsammanhang.
Helena hon älskar havet, god mat och snälla människor.

 


Diep Axelsson (Borgvalla, Boo Folkets hus, Danderyd, Lännersta, Stavsborg, Fisksätra)

Diep Axelsson född i Hanoi, Vietnam, har studerat piano klassikmusik vid musikgymnasiet och vid Konservatoriet i Hanoi. Hon har avlagt pianopedagog examen på Stockholms musik institut (SMI). Hon har studerat piano för Albena Zaharieva och Margareta Strömblad.
Diep har uppträtt som pianist i ”Dergefors Kammar Duo” och givit många olika konserter runt om södra Sverige.
Hon arbetar som pianopedagog sedan 1999 och är aktiv konsertpianist.
Diep är specialist på nybörjare i piano.
Hon tycker ”det är extra sporrande att ta hand om och få utveckla nya elever och sedan vara en del i, samt följa deras musikaliska utveckling”.

(Diep ville bli pianist och har berättat för oss, att vägen till att få bli pianist var lång. Hennes mamma ville inte att hon skulle ha ett arbete, där det krävdes att hon skulle vara vacker. Hon var också fascinerad av att den bästa pianolärarinnan i staden var så vacker. Hennes väg till Sverige var genom kärleken…).

 

AnBo
Anders Borgius (Lännersta, Sickla, Jarlaberg, Johannes Petri)

Anders är en musiker, pianist, låtskrivare och producent med en lång historia inom musikindustrin.

Som professionell musiker de sista 25 åren så har han en gedigen portfolio av samarbeten som är få förunnat. Som musiker har han jobbat med och spelat bakom Jill Johnson, Sanne Salomonsen, Shirley Clamp,  Molly Sandén, Måns Zelmerlöw, Sonya Aldén, Linda Bengtzing, Alcatraz, Marcoolio och mer därtill. Som låtskrivare har han jobbat med och publicerat låtar med Smokie, Suss Fenger,  IM5, Bella Thorne, David Bisbal, Anders Bagge, Per Åhström, Randy Goodrum, Celine Dion och mer följer. Hans pedagogiska förmåga har uppmärksammats under åren och vi hade turen fånga honom i flykten. Han bor och jobbar idag ifrån Hammarbyhöjden där han har sin studio och sin bas.

 

 
Alf Carlsson (Lännersta, Ebba Brahe) 

Mitt namn är Alf Carlsson och har spelat gitarr sedan 10 års ålder och studerat vid Skurups Folkhögskola, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Codarts, Hogeschool van den Kunsten i Rotterdam. Jag frilansar inom genrer som jazz,pop och rock. Gitarren är det bästa som hänt mig, och att få möjlighet att förmedla min kunskap genom undervisning hoppas jag tända gnistan hos andra såsom den en gång tändes hos mig!


Graciela Chin A Loi (Borgvalla, Ebba Brahe, Sickla, Boo Folkets hus, Castello)

Graciela är sångerska och låtskrivare. Hon växte upp i en musikerfamilj varigenom hon har fått ett brett spektrum av olika musikstilar, alltifrån latinamerikansk musik till soul, jazz och gospel. Graciela har verkat i bakgrunden som körsångare med artister så som bland annat Darin, Oskar Linnros, Stephen Simmonds, Glady’s del Pilar, Petter, Rob and Raz samt sjungit i TV-produktioner som Eurovision Song Contest, Idol och Fotbollsgalan. Hon har under åren själv framträtt som artist på jazzscenen i Sverige, bland annat på Stockholm Jazz Festival och som återkommande artist på Fasching. Graciela har de senaste åren även arbetat som sånglärare för barn och ungdomar.

Joel Danielsson (Kunskapsskolan i Saltsjöbaden, Sickla, Johannes Petri, Castello, Ektorp)
Joel kommer från Uppsala och är utbildad på kungliga musikhögskolan i Stockholm.  Under tiden efter sin examen har han hunnit jobba på många olika skolor och fått erfarenhet av att undervisa elever i alla åldrar. Utöver  sin roll som lärare frilansar han som musiker och spelar med flera olika band och projekt. Ett av hans mål med undervisningen är att hitta en balans mellan teori och praktik. Genom att förstå det man spelar ur ett musikteoretiskt perspektiv blir det enklare att vara kreativ och det går snabbare att utvecklas som musiker.


Corinne von Dardel (Gärdesskolan)

Corinne har studerat på Lilla Akademien, Musikhögskolan i Göteborg och Univärsität Mozarteum i Salzburg och fick sin Musikerexamen hösten 2010.
 Nu undervisar hon i piano och ger solokonserter, samt tillsammans med olika ensembler.
 Hon spelar mest klassisk musik, egna kompositioner och tango. 
Corinne studerar just nu Komposition, västerländsk konstmusik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Det första Corinne såg och hörde på TV när hon var liten (två år gammal) var Trollflöjten, och hon älskade musiken! Där började Corinnes musikaliska bana. 
Däremot började Corinne spela piano relativt sent, ”men med mycket strävan, mycket träning och vilja, samt att man älskar musiken, kan man nå dit man vill”.

 


Mariam Dvali (Sickla, Johannes Petri, Vilan, Nacka strand)

Mariam Dvali är född i Tbilisi, Georgien. Alla i hennes mammas familj var musiker och hon började spela piano och sjunga tidigt. Mariam har studerat piano i Tbilisis särskilda musikskola för begåvade barn. Hon har en examen som pianopedagog och ackompanjatör från Tbilisis musikhögskola. Hon har arbetat som pianolärare sedan 1982. Mariam bor i Sverige sedan 15 år tillbaka. Innan hon flyttade till Sverige har hon bott i Moskva, Ryssland och Columbia SC, USA. Här i Sverige har hon studerat på Uppsala Universitet 2007-2009 : kördirigering för Stefan Parkman, solosång och piano för Susan Yondt och Iwa Sörenson, och kammarmusik för Stefan Karpe. I Sverige har Mariam spelat på många konserter som ackompanjatör och kammarmusiker och arbetat som musiklärare på grundskola och pianolärare på musikskola. Mariam älskar att undervisa elever i alla åldrar.

 


Daniel Edvardsson (Kunskapsskolan, Johannes Petri, Ektorp)

Daniel är utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Han är uppvuxen i Uppsala där han sjungit i kör och spelat gitarr sedan barnsben. Under utbildningsåren har Daniel utökat sin repertoar till att inkludera även piano och keyboard. Daniel har flera års erfarenhet av undervisning, men är också frilansande jazzmusiker och medverkar i flertalet singer songwriter-projekt. Han undervisar i gitarr, piano och sång.

 


Lars Engström (Vilan, Johannes Petri, Sickla, Borgvalla)

Lars är från Ådalen och har studerat vid Framnäs Folkhögskola och tog examen vid Musikhögskolan i Piteå 2011. 
Lars har jobbat som gitarrlärare i Arvidsjaur, Luleå och Piteå kommun, samt varit ledare för olika kurser på Musikhögskolan i Piteå.
 Lars är gitarrlärare.

 

freja 1a kopia
Freja Frisk (Mammaledig under 2018/19)

Freja är utbildad operasångerska vid Högskolan för Scen och musik i Göteborg. Hon är uppvuxen på Åland där hon började tidigt med piano-och cellolektioner. Musikintresset växte och musikutbildningen utökades med sånglektioner, kör, teater och dans. Den klassiska musiken fångade snabbt hennes intresse och ledde till fortsatta studier vid Stockholms operastudio, Vadstena folkhögskola och Västerås Kammarmusikprogram.
Idag jobbar hon som sångpedagog vid Östermalms Musik & Kulturskola, konserterar och frilansar som operasångerska. Freja tycker det är spännande att hjälpa varje elev att finna sin ingång till musiken och hoppas kunna inspirera och förmedla musikglädje.

 


Jakob Grubbström (Borgvalla, Sickla, Boo Folketshus, Ektorp, Lilla Nacka, Rödabergskolan)

Jakob är frilansande gitarrist och dirigent med bred kompetens och har nyligen flyttat till Sverige efter fyra år i Storbritannien. Jakob har studerat vid Royal Welsh College of Music and Drama i Cardiff för Neil Ferris och Sarah Tennant-Flowers där han avlade masterexamen i kördirigering. Han har tidigare studerat klassisk gitarr vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har avlagt lärarexamen vid Musikhögskolan i Piteå där han också studerade kördirigering. Som sångare har han sjungit med Ex Cathedra, BBC National Chorus of Wales, Llandaff Cathedral Choir, Birmingham Oratory Choir med flera. 2016 bildade Jakob den professionella vokalensemblen Cantores Amicitiae och ensemblen har sedan starten turnerat i Europa med otaliga lyckade konserter och radioinspelningar.

 

GuHe2014
Gustaf Henriksson (Rödabergsskolan)

År 2008 tog Gustaf Henriksson examen i klassiskt piano vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för professor Stefan Bojsten och professor Anders Kihlström. Sedan dess har Gustaf haft en mängd spännande uppdrag. Här följer några exempel; skrivit arrangemang (bl.a för artisten Marit Bergman), varit kapellmästare och musikalisk ledare för musikalen ”The Fantasticks” på Gröna Lunds Teater (vilken även sattes upp i Lakeland Florida under våren 2010), medverkat som musikalisk ledare i SVT:s nöjesprogram Skavlan under första säsongen, ackompanjerat Malena Ernman och Måns Zelmerlöw i Allsång på Skansen sommaren 2011 samt medverkat som pianist i SVT:s nöjesprogram Alla tiders hits hösten 2013.

 

ChHä
Christopher Hästbacka (Johannes Petri)

Christopher Hästbacka är utbildad i klassisk piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han har studerat för prof. Stefan Bojsten och vid Edsbergs för prof. Mats Widlund. Christopher har erhållit priser i ett flertal tävlingar. År 2012 gick han som enda skandinaviska tävlande till final i den internationella pianotävlingen Nordic Piano Competition och erhöll därefter fjärdepris. Vid den Svenska Steinwaytävlingen har han vunnit både första, andra och tredje pris. År 2014 medverkade han i Stockholm International Music Competition och vann första pris. Duo Hästbacka Persson som han har med saxofonisten Linn Persson, blev tillsammans med fyra andra ensembler utsedda till Ung och Lovande 2015 av Kammarmusikförbundet. I Januari 2016 erhöll Christopher delat andrapris i Sveriges största solisttävling Solistpriset 2016. Christopher är dessutom sedan många år mottagare av Kungliga Musikaliska Akademiens stipendier. Både som kammarmusiker och solist har Christopher turnerat i Sverige och Europa. Han har framträtt med flera orkestrar däribland Sveriges Radios Symfoniorkester samt samarbetat med dirigenter som Jaime Martin och B Tommy Andersson.
www.christopherhastbacka.se

 

sonoko
Sonoko Kase

(Ordförande SJMF, Rektor Östermalms Musik & Kulturskola, Fd. styrelseledamot i Svenska Pianopedagogförbundet)
Författare till Klang i Klaveret 1, 2, 3 (japansk version: Ongaku no tomo förlaget, svensk version: Eriks förlaget) samt ”Svensk Funktionsinriktad Musikterapi”(Shunju-sha förlaget)
Den första japanskan som tog diplom vid Franz Liszt Musikhögskolan i Budapest. Lärare: Pàl Kadosa, Zoltan Kocsis, Andràs Schiff.
Har arrangerat olika seminarier och konserter både som pianist och pianopedagog sedan 1980.
Har representerat Sverige och deltagit på ISME-konferensen (International Society for Music Education) som pianopedagog vid Bergen 2002 och föreläste ”Gränslös pianoundervisning med en komplex metod”.

Släppte DVD-boken ”Svensk Funktionsinriktad Musikterapi”(Shunju-sha förlaget) 2007.
Sedan dess har hon engagerat sig i svensk musikkultur och introducerande av musikterapi samt utbildning av svenska och japanska musiker.

 

KaKj
Karin Kjellgren (Lännersta)

Karin älskar att sjunga och har alltid sjungit. Hon började i Nacka musikklasser som 10-åring och har sedan dess fortsatt med sången som idag är hennes yrke. Karin har också ett stort intresse för teater och därför valde hon opera, där sång och teater kombineras på bästa sätt.

Karin är lyrisk sopran och utbildad på Operastudio 67 och vid Operahögskolan i Göteborg. Efter sin examen har Karin varit solist vid flera stora operahus och konserthus, som Göteborgsoperan, Konserthuset i Stockholm, Berwaldhallen och Dramaten. Karin är också ofta solist i sakrala verk som Mozarts requiem och Händels Messias. Karin sjöng nyligen Donna Annas parti i Mozart Don Giovanni, i regi av Elisabet Ljungar. Karin jobbar som sångerska, skådespelare, röstcoach och sångpedagog. Hon har haft privatelever sedan 2007 och är sångpedagog vid Östermalms Musik & Kulturskola sedan 2016.

 


Annette Leitz (Samskolan i Saltsjöbaden)

Ända sedan Annette som 16-åring hade sina första elever i tvärflöjt har hennes intresse för musikpedagogiken aldrig sinat. Hon älskar att undervisa allt från småttingar till pensionärer, att väcka intresset för musik, att se eleven utvecklas och upptäcka glädjen i musiken!

Annette är utbildad flöjtist och tvärflöjtspedagog vid musikhögskolan i Freiburg , Tyskland och har även examen som rytmikpedagog från samma högskola.
Under ett års tid var hon gäststudent på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, det var så hon kom till Sverige.
Annette undervisar även nybörjare i piano.

Förutom att undervisa har det alltid varit viktigt för henne att vara aktiv musiker. Hon är till exempel medlem i Stockholms Salongsensemble och har under åren hunnit  samla på sig stor erfarenhet som frilansmusiker.

 


Silja Levander (Kunskapsskolan i Saltsjöbaden, Vilans Skola)

Kommer från Åbo, Finland. Hon flyttade till Stockholm 2014 för att studera vid Kungliga Musikhögskolan för professor Staffan Scheja och tog en masterexamen i klassisk musik med piano som huvudämne i 2016. Under sina studier har Silja deltagit i flera master classes, bl.a. med Matti Raekallio, Severin von Eckardstein, Michael Roll och Emanuel Krasovsky. Silja har också blivit inbjuden till att spela på Stockholms pianofestival och erhållit stipendier från Finska Kulturfonden, Kungliga Musikaliska Akademien och Svenska Frimurare- orden.

Silja är en mångsysslare: hon har tidigare utbildat sig som pedagog, kostymör och designer. Nu strävar hon efter att blanda alla sina kunskaper i sitt arbete. Detta har lett till intressanta ovanliga pianokonserter med ett visuellt koncept: vilken klänning och bakgrundsbild passar bäst med en sonat av Beethoven? Silja har uppträtt i flera olika sammanhang som artist, antingen i egenskap av en solopianist (ensam eller som orkestersolist), medverkande i en ensemble, ackompanjatör eller till och med som keyboardist i ett garage-punkband.

”Man kan säga att jag är full av överraskningar.” säger hon.
www.siljalevander.com

 


Ulf Lindahl

Ulf har Solistdiplom, Musikpedagogisk examen och examen i orkesterdirigering från Malmö Musikhögskola. Han har även studerat högre pianistutbildning under 5 år i Paris, London och Wien.
Han har turnerat enormt mycket som solist. Även som kammarmusiker i många Europeiska länder, samt i USA. Ulf har tillsammans med sin fru, som också är pianist, turnerat och turnerar, i fyrhändigt pianospel.
Han har spelat i Radio & TV-inspelningar i BBC, Franska-, Grekiska-, Isländska- och Sveriges Radio samt 4 Fonogram.
Ulf har varit pianist och kapellmästare på Malmö Stadsteater, Stockholms Parkteater och vid Nöjeshunden.
Ulfs familj har i 3-4 generationer bakåt, haft många musiksolister representerade i släkten. Ulf fick musiken i ”modersmjölken”.
Han har varit Rektor för Norrtälje- och Stockholms kulturskolor i åtta år.
Ulf brinner även för kvalitetsutveckling och har ett uppdrag som s.k. kvalitetsgranskare. Där är hans roll att observera och sedan dokumentera och redovisa kvalitetsrapporter. Detta omfattar alla Kulturskolor för ”Våga Visa”.
Förutom att Ulf undervisar i piano, har Ulf en roll som Biträdande Rektor, i vår verksamhet.
Ulfs ledord är ” Pianots tangenter är svarta och vita, vart vi än kommer, olika länd eller kulturer det spelar ingen roll”.

 


Jesper Lönn (Borgvalla, Kunskapsskolan i Saltsjöbaden)

Jesper är utbildad musiklärare vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Huvudinstrumentet är trummor men han undervisar även i gitarr och piano. Född och uppvuxen i Halmstad men sedan några år tillbaka bosatt och verksam i Stockholm. Förutom att jobba som lärare är han också verksam som musiker och spelar framförallt som medlem i två band inom olika genres. Under senare år har det inneburit spelningar och turnéer både i och utanför Sverige.

Förutom att själv spela musik är känslan av att kunna inspirera andra till att musicera, utvecklas och fastna för musik det bästa som finns.

 


Björn Rossby (Lännersta, Sickla, Boo Folkets hus, Ektorp)

Född här i Sverige i och har mestadels bott i USA.
Han är utbildad pianist, tonsättare och pianolärare från, University of Rhode Island.
Sedan 2001 har han bott och arbetat som privat pianolärare i egen piano studio i Philadelphia.
Björn är mycket glad över att ha flyttat tillbaka till Sverige, för att fortsätta arbeta som pianist och pianolärare.
Björn har studerat i Amerika många år och har där lärt sig en mycket speciellt pianoteknik, Taubman teknik. ”Att spela utan gränser”. Han har i 15 år praktiserat ”Taubman tekniken”. En teknik som möjliggör det att spela piano på mycket hög nivå.
Han spelar klassisk musik, jazzmusik och ny modern musik. Björn komponerar även egen pianomusik.
Björn började spela piano vid 7 års ålder. ”Han hade världens vackraste piano lärarinna”!
Björn är vår egen filmare och fotograf – han har en egen Youtube kanal för att visa allt sitt arbete!
Titta gärna på Youtube….

 

Ingela Rousu (Vilan)

Ingela är utbildad vid Ingesunds Musikhögskola, samt vid Operahögskolan i Stockholm.
Ingela arbetar som pianopedagog och som operarepetitör. Hon har även studerat kammarmusik vid Mälardalens högskola.
Ingela studerar Italienska för att hon tycker att det är ett språk som ligger nära det ”musikaliska språket”. 
Oerhört mycket underbar Opera, sjungs runt om i världen, på detta vackra språk.

 

AnSj
Anna Sjönnemo (Lännersta)

Anna har spelat fiol sedan hon var 7 år.Efter musikerutbildning, med klassisk inriktning, samt pedagogisk påbyggnad på musikhögskolan i Malmö, flyttade Anna till Stockholm. Här har hon haft sin bas under alla år som frilansande violinist. Anna spelar i många olika sammanhang och genrer ; symfoniorkester, kammarorkester, opera, musikal, pop och rock. Många turnéer har det blivit runt om i Sverige och utomlands.  Bla till Japan, USA och Australien.

 


Dorota Zarowiecka (Sickla, Danderyd, Castello)

Dorota är född i Polen och har bedrivit pianostudier i Polen, Sverige och Frankrike.
Hon har gett konserter, s.k. pianoaftnar i Polen, Sverige, Italien, Förenade Arabemiraten, Argentina, Peru samt i olika länder i Västafrika.
Dorota älskar att spela musik, hon gör det med mycket passion och helst Spansk och Argentinsk musik.
Hennes favoritmusik är Argentinsk Tango av Piazzolla och Spansk folkmusik av den Katalanske pianisten Albeniz.
Till vardags spelar hon regelbundet på musik soaréer i Gamla Stan, bl.a. på Skeppar Karl Salong.
Dorota har alltid undervisat barn och ungdomar och njuter att förmedla kärlek och förståelse för konst och musik.